"Alle paddestoelen zijn eetbaar. Weliswaar zijn er paddestoelen die je maar 1 keer kunt eten."
Bron onbekend
 

Worstenbroodjes

Lunchgerecht voor 15 personen (5 van 5 - 2 stemmen)

Omdat de onovertroffen worstenbroodjes van Corrie en Sjaak lang op waren en wij toch zin hadden in zelfgemaakt worstenbrood hebben Jamie, Finn en ik zelf maar eens een poging gewaagd. Niet onverdienstelijk moet ik zeggen. Hieronder volgt het recept.

Voor ongeveer 15 worstenbroodjes

Benodigdheden

Voor het brooddeeg:

  • 500 gram bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 eetleper suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1,5 - 2,5 dl water
  • 1 eierdooier

Voor de worstjes

  • 500 gram verse worst (bij voorkeur van Pessers)

of

  • 500 gram half om half gehakt (ongekruid)
  • 1 theelepel zout
  • peper, gemberpoeder, koriander en nootmuskaat

Bereiding

Roer in een kom het zout, de suiker, de bloem en de gist doorelkaar. Voeg de margarine (gesmolten) toe en doe 1,5 dl water erbij. Meng dit tot een elastisch deeg. Wanneer het deeg te droog is voeg je nog water toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten en dek het dan af. Laat het op een warme (niet te warme) plek rijzen tot het minstens 2 keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer een uur.

Haal het gehakt uit de verse worst of meng de gehakt met de kruiden. Rol hier met natte handen ongeveer 15 worstjes van. Rol de worstjes lichtjes door de bloem om te voorkomen dat ze teveel gaan plakken.

Verdeel het deeg in 15 even grote bolletjes. Maak deeglapjes waar je de worstjes oplegt. Vouw de buitenranden over het worstje en plak het goed dicht. Leg met de dichtgeplakte kant naar beneden op een bakplaat.

Wanneer alle broodjes zijn gemaakt dek je ze af en laat ze nog 30 minuten rijzen. Warm de oven voor op 225 graden.

Bestrijk de broodjes met geklopt eigeel en bak ze in 20 minuten goudbruin.

En nu maar smullen.

 

Marjolijn, Drik en Jamie's moblog

Deze site is optimaal te bekijken op schermresolutie 1280x1024