"Treinen rijden niet op tijd, maar op rails"
Bron onbekend
 

Oosterse ketchup

Bijgerecht (5 van 5 - 2 stemmen)
Na wat geëxperimenteer met recepten voor ketchup is deze improvisatie toch mijn favoriet. Een beetje pittige, oosters aandoende ketchup met wat minder suiker dan in de andere recepten die ik heb geprobeerd. Die vond ik te zoet.

Benodigdheden

  • 2,5 kilo tomaten (ultra rijp bij voorkeur)
  • 6 uien (ongeveer 600 gram)
  • half potje zongedroogde tomaten
  • 3 rode puntpaprika's
  • 1 el gemberpoeder
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 el sambal brandal
  • 10 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • zout naar smaak
  • 3 dl azijn
  • 200 gram suiker
  • 5 gesteriliseerde potjes van 250/350 ml.

Bereiding

Snij de tomaten in stukjes en doe deze in een pan. Zet de pan op het vuur en laat de tomaten zacht worden.

Als de tomaten zacht zijn, doe ze in een keukenmachine en pureer ze. Giet de tomatenpulp door een zeef en vang op in de pan waar ze uit zijn gekomen.

Snij de paprika in stukjes, schil en snij de uien in stukken, pel de teentjes knoflook. Doe dit bij de tomatenprut in de pan. Voeg gember, ketjap, sambal, laurier, kruidnagels en zout toe in de pan. Giet de azijn en de suiker erbij.

Breng de massa aan de kook en laat zeker een uur doorkoken tot het tot 3/4 is ingekookt is en alle groenten zacht zijn geworden.

Giet alles (of in gedeelten) in de keukenmachine en pureer de ketchup tot een dikke massa. Zet nog 10 minuten op het vuur om door te koken, of langer als de saus nog niet dik genoeg is.

Giet de saus in de schone, gesteriliseerde potten en draai de deksels erop. Draai de potten om en laat zo afkoelen.

Na een week of drie is de ketchup goed op smaak om gegeten te worden...als je zolang kunt wachten tenminste.

 

Marjolijn, Drik en Jamie's moblog

Deze site is optimaal te bekijken op schermresolutie 1280x1024